Historien om et hus...

Vi befinner oss i den splitter nye stuen til Tove og ser utover fjellene og fjorden, mens vi hører henne fortelle historien om huset sitt. Historien starter for 60 år siden.. ... 

Historien om et hus – fra leilighet med butikk til moderne hus

Vi befinner oss i den splitter nye stuen til Tove og ser utover fjellene og fjorden, mens vi hører henne fortelle historien om huset sitt som starter for 60 år siden … :

I 1959 drev faren hennes Bjarne en liten butikk i Stavanger. Forretningen gikk bra og han fikk en strålende ide! Han skulle bygge et hus hvor familien skulle bo i den ene etasjen og samtidig skulle han etablere Stavangers første Snarkjøp i under-etasjen på huset! Han fant en flott tomt, fikk tegnet drømmehuset sitt og kontaktet sin kompis Byggmester Oskar Drivflaadt som svært gjerne bygge huset til Bjarne og familien.

Da Byggmester Oskar Drivflaadt var ferdig med å bygge det store, innholdsrike huset, flyttet familien inn i en romslig leilighet i øverste etasje og Stavangers første Snarkjøp ble åpnet i første etasje!  Bjarne sin kone Lina drev Snarkjøpet og barna Tove og Inge stortrivdes i sitt nye miljø på Vaulen

Snarkjøpet ble en populær butikk og samlingsplass for de lokale beboerne og butikken gikk svært godt i mange, mange år. 

Før ombygging; leilighet oppe og butikk nede

Med tiden ble det etablert større næringskjeder i nær-området, som til slutt ble for store konkurrenter for de små lokalbutikkene. Far og mor bestemte seg dermed for å gi seg mens leken enda var god og butikklivet ble lagt på hylla, men det store huset på Vaulen forble deres hjem. Som de flittige forretningsmenneskene som foreldrene var, ble første etasje bygget om til to leiligheter i stedet. Her leide de ut til både kjente og ukjente i mange år, mens familien forble boende i 2.etasje. 

Årene gikk og barna flyttet ut av det fine huset på Vaulen. Bjarne og Lina bodde her til sin død og over 60 år etter at huset ble bygget, overtok barna det gamle huset. Det ble besluttet at det var Tove, datteren, og hennes mann Alan som etter mange år i Skottland skulle vende tilbake til barndomshjemmet hennes.

Etter så lang tid, – var det naturlig at det var behov for en rehabilitering av huset.
Tove husket svært godt at det var «Drivflaadt’en», som foreldrene kalte ham,  som hadde stått for originalbyggingen av huset og hun ville helst at en Byggmester Drivflaadt skulle hjelpe dem denne gangen også. Etter et kjapt internettsøk fant hun en Drivflaadt i Jokerhus Bygg AS og tok dermed kontakt. I juli 2021 fikk Byggmester Steinar Drivflaadt i Jokerhus Bygg AS en telefon fra Tove, datteren i huset:

«Åh nå ble jeg så glad for at jeg fant en Byggmester Drivflaadt!! Jeg har et hus som  Oskar Drivflaadt bygget for veldig mange år siden… han var kanskje din far…? Jeg har overtatt dette huset etter mine foreldre og nå ønsker vi å bygge det om. Mine foreldre var så fornøyde med det arbeidet som Drivflaadt gjorde, så jeg vil gjerne at dere skal utføre denne jobben for oss nå. Kan du hjelpe meg med det?», spør Tove da Steinar Drivflaadt tar telefonen

«Så kjekt å høre! Ja, det stemmer det, – Oskar var min far! Klart vi i Jokerhus skal hjelpe deg her. Vi kommer og tar en befaring så blir vi enige om hva dere vil gjøre med huset», svarer Steinar Drivflaad

Tove forteller at hun ble så begeistret for å høre at det var sønn av Oskar Drivflaadt, Steinar Drivflaadt, som tok telefonen. Det føltes som skjebnen at skulle hjelpe dem med rehabiliteringen av hennes gamle barndomshjem. 

Sammen med Tove og mannen Alan startet planleggingen av renoveringen av huset og etter hvert viste det seg at det meste av huset måtte endres for å tilfredsstille den nye tids krav. Alan, som er ingeniør planla og tegnet selv huset slik de ville ha det.

Det skulle være to etasjer hvor hoved-etasjen var i andre etasje med stor stue, åpent kjøkken og utgang til en stor terrasse hvor de kunne få sol hele dagen.  I tillegg tre soverom, to bad, ett gjestetoalett, romslig gang og innvendig trapp til under-etasjen.

I under-etasjen skulle det være en romslig stue, kontor, bad og egen inngang pluss en fullstendig utstyrt leilighet med kjøkken, bad og to soverom og egen inngang.

De ønsket ny utvendig panel, nye vinduer, nye innvendige og utvendig dører.

Så her var det mye som måtte rives før det kunne bygges! Byggmester og daglig leder i Jokerhus Bygg AS, Byggmester Anders Bakke var prosjektleder for renoverings-prosjektet som startet med rivningen av skillevegger, utvendige vegger, isolasjon, dører og vinduer. Bare reisverk, gulv og tak sto igjen. Dette var et svært krevende arbeid fordi det arbeidet som Byggmester Oskar Drivflaadt hadde gjort var så utmerket gjennomført, men rivningen var nødvendig slik at huset kunne tilfredsstille Tove og Alans nye behov.

Både vi i Jokerhus og Tove ble svært rørte da det under rivningen kom fram en bjelke som var signert «Oskar Drivflaadt»

Bjelkene fra byggingen i 1959 var merket med Oskar Drivflaadt!

Rivingen var arbeidskrevende og tok lang tid…

Tove og Alan bodde i Skottland under hele rive- og byggeperioden, som ble lang og krevende. Men hun forteller til oss at..: 

«Vi stolte helt og fullt på Anders som hadde hele ansvaret for prosjektet mens vi var i Skottland. Han fikk det gjennomført til punkt og prikke som vi var blitt enige om. Hver gang vi var hjemme på besøk, traff vi ham og de greie og flinke tømmermennene deres. Vi setter svært stor pris på staben i Jokerhus Bygg AS»

Våren 2022 flyttet Tove og Alan fra Skottland og inn i sitt nye hus. De stortrives der hvor alt nå er nytt og flott og alle  og løsninger er blitt akkurat som de ønsket det. Her nyter de sol fra morgen til kveld og den flotte utsikten fra ny, stor veranda.  De inviterer venner og familie på besøk og viser med glede fram alt det nye og de er strålende fornøyde og svært krye av huset sitt.

Vi i Jokerhus Bygg AS er også stolte av arbeidet vi har utført her og er glade for at vi har gjort Tove og Alan fornøyde! Og vi takker Tove og Alan for at vi fikk komme på besøk hos dem og ha dette intervjuet.  Gjestfrie som de er, ble vi ønsket velkommen igjen når som helst!

Ble du nysgjerrig,?  Les mer om denne ombyggingen her